DEBATT


Vi tror att detta nya spel har stora förutsättningar att bli populärt både bland spelare och åskådare. Vad är det som talar för det?

 • För det första är fotbollstennis något som varit ett övningsmoment i fotbollsträningnen sedan 1950-talet. Det märkliga är, kan man tycka, att ingen hitintills har tagit fram gemensamma regler för spelet, så att spelet kan bedrivas i tävlingsform. D v s sådana regler som gör att det rörelseschema och den bollkontakt som naturligt förekommer på en fotbollsplan förstärks och förbättras.
 • För det andra används fotbollstennis både på internationell elitnivå och vanlig breddnivå.
 • För det tredje så finns spelets stjärnor redan, både på internationell och nationell nivå. Vem vill inte, i en framtid, se de bästa svenska och utländska spelarna "göra upp" i olika sambollsmatcher?
 • För det fjärde är spelet mycket TV-mässigt, med allt vad det innebär för uppmärksamheten och spridningen av sporten.
 • För det femte är det en allmän och tydlig trend att etablerade sporter under de senaste decennierna har "avknoppat" nya sporter, t ex slalom - snowboard, bandy - innebandy, volleyboll - beachvolley etc. Samboll® ligger med andra ord i tiden.
 • För det sjätte lyfter media i allt större utsträckning fram de individuella idrottsutövarna, även i lagsporter. Frågor av typen "vem är turneringens fotbollskung?" behandlas utförligt och ingående i varje media i samband med t ex EM- och VM-turneringar.
 • För det sjunde har fotbollens organisationer (nationellt och internationellt) mer eller mindre klart insett publikens intresse för att identifiera och salutera de enskilda fotbollsspelarna. Detta kommer bl a till uttryck i de årliga fotbollsgalorna i de olika länderna, där man numera utser bäste: målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare. Ja, t o m för snyggaste mål under säsongen ges ofta en utmärkelse. I Sverige delas sedan lång tid tillbaka även ett pris ut (Guldbollen) för bäste fotbollsspelare alla kategorier. Idrotten ropar efter ett spel som på ett bättre sätt än dagens fotboll, kan lyfta fram och rangordna de bästa fotbollsspelarna.
 • För det åttonde är fotbollstennis något av en nationalsport i sydostasien med mer än 10 miljoner utövare, vilket säger det mesta om spelets popularitet bland åskådare och utövare. En europeisk variant med fotbollens fixstjärnor kommer inte att göra åskådarintresset mindre i denna del av världen, tvärtom tror vi.
 • För det nionde finns nu motionsvarianter av spelet, med stigande svårighetsgrad, som vi tror ska passa ute i våra skolor, universitet och i andra breda sammanhang.
 • För det tionde är spelet ålders- och könsmässigt neutralt.
 • För det elfte är olika varianter av fotbollstennis lekfulla former av uppvärmning inför reguljär träning och match bland t ex tennisspelare.
 • För det tolfte och sista säger all erfarenhet att det är de så kallade lirarna bland fotbollspelarna som i första hand blir ihågkomna av publiken, t ex Pelé, Maradona, Nacka Skoglund, Gunnar Gren, etc. Samboll® är ett spel för lirare.

Vad har Du för synpunkter på det ovan sagda? Har Du sett spelet? Har Du åsikter om spelet och dess framtid maila info@samboll.se.